سفردر زمان با مکانهای تاریخی ارومیه

سلام دوستان به توتیا سفر خوش آمدید در این مطلب با معرفی مکان های تاریخی شهر زیبای ارومیه در خدمت شما هستیم.

ارومیه یا اورمیه یکی از کلان شهر های ایران، مرکز استان آذربایجان غربی و یکی از شهرهای قدیم در شمال غرب ایران در منطقه آذربایجان می باشد که  با بیش از ۳ هزار سال قدمت، قدیمی‌ترین شهر در منطقه شمال‌غرب ایران است که هنوز پابرجاست. به همین خاطر ارومیه به عنوان یکی از ۱۹ شهر تاریخی ایران در یونسکو ثبت شده است.

برخی مورخان ارومیه را زادگاه زردشت می‌دانند. در سده‌های گذشته حوادث متعددی از قبیل اشغال توسط عثمانی‌ها و روس‌ها را تجربه کرده است. در مورد اسم شهر اختلاف های زیادی هست یک سری از مورخین به این معتقدند که اسم اصلی این شهر چی چست است.در مورد اسم فعلی هم” اور ” در زبان آشوری به معنای شهر است و ” میه ” به معنای آب است و اورمیه یا ارومیه در زبان آشوری به معنای “شهر آب” است. همان واژه‌ای که در نام اورشلیم ( شهر آشتی) وجود دارد.
اسم این شهر در شروع دوره پهلوی به دلیل علاقه رضا شاه به این شهر به رضائیه تغییر نام داد و بعد از انقلاب اسلامی دوباره به نام ارومیه برگشت
دارالنشاط ، پاریس ایران ، شهر آب ، شهر ادیان، مذاهب و اقوام از القاب ارومیه است ارومیه به عنوان شهر دارای اولین بیمارستان به شیوه نوین، اولین مرکز آموزش پزشکی(نخستین مرکز آموزش پزشکی در ایران در سال ۱۳۰۰ قمری توسط آمریکایی‌ها در شهر ارومیه ایجاد شد )، اولین مدرسه به شیوه نوین، اولین شبکه تلویزیون محلی، اولین نشریه محلی در ایران، پایتخت والیبال ایران، دومین شهر پرترافیک ایران شناخته شده است.

ارومیه شهری در شمال غرب کشور و مرکز استان آذرباجان غربی می باشد. این شهر زیبا دارای جاذبه های طبیعی و تاریخی فراوان می باشد.

ما در این پست قصد داریم شما را با تعدادی از این جاذبه های تاریخی آشنا کنیم. مکان هایی که به آنها اشاره خواهیم داشت عبارتند از: برج سه گنبد، کلیسای ننه مریم، بازار ارومیه، مسجد سردار، مسجد جامع، مدرسه ی هدایت، مدرسه ۲۲ بهمن، خانه انصاری، یخچال نه پله، موزه ارومیه، موزه مردم شناسی و موزه تاریخ طبیعی ارومیه

برج سه گنبد

یکی از جاذبه های تاریخی ارومیه آرامگاه ۸۰۰ ساله سه گنبد است که مربوط به دوره سلجوقی و قرن ۶ می باشد. این برج در سال ۵۸۰ هجری به دست منصور بن موسی ساخته شده و شیوه ی آجرکاری آن مانند برج های طغرل است. این بنا به شکل استوانه ای مدور از آجر و سنگ بنا شده است. در ورودی بنا سه کتیبه از جنس سنگ تراش خورده به زبان کوفی وجود دارد که در انتهای آن تاریخ ۵۸۰ هجری ذکر شده است. برای اطلاعات بیشتر کلیک کنید.

کلیسای ننه مریم، عجیب و زیبا

کلیسای ننه مریم یا کلیسای شرق آشور یک کلیسای باستانی آشوری است که در شهر ارومیه ، استان آذربایجان غربی ، ایران واقع شده است. برخی مورخان اعتقاد دارند که این کلیسا دومین کلیسای قدیمی در دنیای مسیحیت پس از کلیسای بیت الحم محل تولد حضرت مسیح می باشد. بنای قدیمی کلیسای متعلق به دوره ساسانی است و طراحی داخلی آن ترکیبی از معماری ساسانی و اشکانی می باشد. برای اطلاعات بیشتر کلیک کنید.

بازار تاریخی ارومیه، یادگار عصر صفویه

بازار ارومیه یکی از آثار باستانی ارومیه است که قدمت آن به دوران صفویه بازمی گردد. وسعت این بازار تاریخی در ابتدا به اندازه امروزی خود نبوده و در طول دوره های زندیه و قاجاریه بخش هایی به آن اضافه شده و این بازار را وسیع تر کرده است. این اثر تاریخی در سال ۱۳۶۲ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است. برای اطلاعات بیشتر کلیک کنید.

آدرس: ارومیه، خیابان امام

مسجد جامع یا مسجد رضاییه، میراث دوره ی سلجوقی

مسجد جامع ارومیه که در نزدیکی بازار قدیمی اورمیه قرار دارد از مراکز و مدارس دینی آذربایجان غربی بوده و یادگار نیمه دوم قرن هفتم هجری می باشد. قدمت این مسجد که از بافت های تاریخی بازار ارومیه به شمار می رود به دوره ی سلجوقی می رسد که در تاریخ ۱۳۱۴/۰۹/۱۵ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. برای اطلاعات بیشتر کلیک کنید.

مسجد سردار یا مسجد ساعتلو، به جا مانده از دوران قاجار

مسجد سردار ارومیه یکی از مساجد تاریخی ارومیه است که قدمت آن به دوران قاجاریه بازمیگردد. این بنا توسط عبدالصمد خان پدر آقا محمد جد اعظم عظیم السلطنه سردار ساخته شده است. متاسفانه از تاریخ اصلی ساخت این بنا اطلاعات دقیقی در دسترس نیست اما سردار در تاریخ ۱۳۳۰ هجری قمری به مرمت بنا همت گماشت. در سال ۱۳۳۱ هجری قمری یک ساعت بزرگ بر سردر مسجد نصب شد و به همین دلیل به این بنا مسجد ساعتلو نیز گفته می شود. برای اطلاعات بیشتر کلیک کنید.

مدرسه ی هدایت ارومیه، بنای فاخر دوران قاجار

مدرسه هدایت ارومیه که قدمت آن به اواخر دوره قاجار برمی گردد، ابتدا محل سکونت یکی از بزرگان قاجار در شهر ارومیه بود.

اما بعدها بارها تغییر کاربری داده و به مدرسه، دانشگاه، بخش اداری و …. تبدیل شده است، حتی در زمان جنگ جهانی اول مدتی فرانسوی ها از این بنا استفاده کرده اند. اکنون هم با اینکه به یکی از مناطق گردشگری ارومیه تبدیل شده بخشی از آن هنوز هم به صورت اداری فعالیت می کند و گردشگران اجازه ورود به آن را ندارند. این مدرسه زیبا در سال ۱۳۷۵ در فهرست آثار ملی کشوربه ثبت رسید. برای اطلاعات بیشتر کلیک کنید.

مدرسه ۲۲ بهمن، «دبیرستان پهلوی» سابق

این بنا که قدمت آن به پهلوی اول بازمی گردد دارای وسعتی به اندازه ی ۵ هزار و ۱۰۰ متر مربع بوده و در تقاطع خیابان امام و خیام شمالی قرار دارد و در واقع تا چند سال پیش مورد استفاده قرار می گرفت اما با توجه به اهمیت تاریخی آن اکنون فقط به قصد گردشگری و برگزاری نمایشگاه استفاده می شود. این بنای زیبا در سال ۱۳۸۵ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت ررسید. برای اطلاعات بیشتر کلیک کنید.

خانه انصاری، خانه فیروزه ای

خانه انصاری از بناهای کمتر شناخته شده ، تاریخی و زیبای ارومیه است که در دوران قاجار به شکل دو طبقه ساخته شده و بعدها مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته است. این خانه در اصل متعلق به بابک جعفری بوده و بعدها دخترش، همسر سیف الله خان انصاری آن را به ارث می برد و به همین دلیل است که اکنون به این بنا خانه انصاری می گویند. برای اطلاعات بیشتر کلیک کنید.

یخچال دوقـوز پله، خانه آبگینه ارومیه

یخچال نه پله متعلق به دوره قاجار بوده و به دستور حکومت قاجار بنا شده بود تا نیازهای آبی مردم را برآورده سازد، بدین صورت که در زمستان این مکان را مملو از برف فشرده یا یخ می کردند تا در تابستان آب شرب مردم آن را محل تامین کند. طبق گفته ها تلفظ اصلی اسم این مکان دوقوز یا دوغوز بدون تشدید بوده و معنی آن هدیه یا پیشکش در زبان آشوری می باشد. دلیل این نام گذاری این است که مردم از این بنا به عنوان پیشکش یاد می کردند.

این بنای کاربردی بعدها در دوره ی پهلوی مورد بی توجهی قرار گرفته و متروکه شد و کاربرد خود را از دست داد اما اخیرا بازسازی شده که نسخه جدید با نسخه قبل بازسازی منطبق نمی باشد و مساحت آن از مساحت اولیه اش کوچکتر شده است. این بنا در سال ۱۳۸۰ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

آدرس: ارومیه، محله عسگر خان، خیابان شهید مفتح

موزه ی ارومیه

موزه ی ارومیه یکی از جاذبه های گردشگری تاریخی ارومیه است. این موزه در سال ۱۳۴۶ و در محوطه ای به وسعت ۲۰۰۰ مترمربع و با زیربنای ۷۵۰ مترمربع احداث شد. این موزه دارای دو بخش باستان شناسی و مردم شناسی می باشد. بخش باستان شناسی دارای آثار ارزشمند تاریخی از ۷ هزار سال قبل از میلاد تا دوران قاجار می باشد و بخش مردم شناسی نیز محلی برای نمایش فرهنگ مردم آذربایجان غربی بوده و از طریق نمایش پوشاک، زیور آلات، و دیگر آثار مرتبط به شیوه زندگی مردم ایران اطلاعاتی را در این زمینه در اختیار بازدید کنندگان خود می گذارد. برای اطلاعات بیشتر کلیک کنید.

عمارت شهربانی ارومیه  موزه ی مردم شناسی

عمارت شهربانی در میدان ایالت ( انقلاب ) ارومیه و در مجاورت ساختمان شهرداری قرار دارد. این بنا در دوران پهلوی و به دستور رضا خان در میدان توپخانه جهت انجام امور نظامی و برخی امور اداری ساخته شد. ساخت این عمارت وسیع ۳ سال زمان برد و نهایتا در سال ۱۳۱۰ به پایان رسید. معمار بنا شخصی به نام مشهدی محمد حسین ( ملا اوستا ) یکی از معماران به نام ارومیه بود و مهندسی بنا نیز بر عهده ی فردی به نام وارطان هوانسیان از پیشروان مهندسی معماری در آن زمان بود. برای اطلاعات بیشتر کلیک کنید.

موزه ی تاریخ طبیعی ارومیه

موزه تاریخ طبیعی ارومیه بزرگترین موزه ی تاریخ طبیعی ایران است که ۳۳۰۰ متر مربع مساحت دارد و دارای زمینی به وسعت ۵ هزار متر مربع می باشد. این موزه شامل بخشهای تخصصی خزندگان، پرندگان، پستانداران و آبزیان می باشد.همه گونه های جانوری موجود در هفت اقلیم ایران در این موزه مورد نمایش قرار داده شده اند. در این موزه انواع پستانداران مانند گراز وحشی، خرس خاکستری، گوزن زرد ایرانی، قوچ وانواع گونه های کمیاب دیگر دیده می شوند. این موزه همچنین دارای یک بخش اکوسیستم آبی می باشد که پرطرفدارتر از جاهای دیگر است و بازدیدکنندگان وقت زیادی را در این بخش صرف می کنند.

آدرس: ارومیه، فلکه آذربایجان، انتهای پارک ائللرباغی