دریاچه ارومیه زیست بوم تحت حفاظت یونسکو
سلام دوستان به توتیا سفر خوش آمدید در این مطلب با معرفی دریاچه ی زیبای ارومیه در خدمت شما هستیم.
دریاچه ارومیه دریاچه ای در شمال غرب ایران بوده و بین دو استان آذربایجان غربی و شرقی قرار دارد. مساحت این دریاچه در سال ۱۳۷۷ حدود ۶ هزار کیلومتر مربع بود که دریاچه را در ردیف بیست و پنجمین دریاچه بزگ دنیا قرار می داد. این دریاچه همچنین بزگترین دریاچه داخلی ایران، بزرگ ترین دریاچه آب شور در خاورمیانه، و ششمین دریاچه بزرگ آب شور دنیا است. آب این دریاچه از رودخانههای زرینهرود، سیمینهرود، تلخه رود، گادر، باراندوزچای، شهرچای، نازلو چای و زولا چای تغذیه میشود.
این دریاچه دارای ۱۰۲ جزیره می باشد که از جمله ی آنها می توان به جزیره ی کبودان ( قویون داغی)، جزیره ی اشک، جزیره ی اسپیر و جزیره ی اسلامی اشاره کرد.
دریاچه ارومیه همچنین دارای تنوع زیستی بالایی میباشد. بر اساس لیست تنوع زیستی پارک ملی دریاچه ارومیه که در سال 2014 و ۲۰۱۶ ارائه شده، پارک ملی دریاچه ارومیه مسکن ۶۲ گونه باکتری و آرکئوباکتر، ۴۲ گونه قارچهای میکروسکوپی، ۲۰ گونه جلبک، ۳۱۱ گونه گیاه، ۵ گونه نرمتنان دو کفهای، ۲۲۶ گونه از پرندگان، ۲۷ گونه خزنده و دوزیست و ۲۴ گونه از پستانداران میباشد. همچنین دست کم ۴۷ گونه فسیل یافته شدهاست. این زیست بوم به صورت بینالمللی توسط یونسکو به عنوان منطقه تحت حفاظت به ثبت رسیدهاست.
یکی از نخستین اشارات به دریاچه ارومیه در کتیبه سده نهم پیش از میلاد مسیح بوده که در آن از دریاچه با دو نام پرسواه و ماتای یاد شده است. دریاچه در گذشته دارای نام های چی چست، شور دریا، دریای شاهی، و دریاچه رضائیه بوده است.
سابقه کشتیرانی در دریاچه نیز بسیار دیرینه بوده و به زمان قبل از حمله مغول ها بازمی گردد. افراد بسیاری از قرن ۱۹ صاحب امتیاز کشتیرانی در دریاچه بودند اما از سال ۱۳۰۳ به بعد امتیاز کشتیرانی در دریاچه به مالکیت وانحصار دولت درآمد.
همانطور که می دانید دریاچه یک دوره ی بحرانی که تقریبا رو به خشک شدن کامل بود را پشت سر گذاشته، و اکنون شرایط پایدارتری نسبت به گذشته دارد و مسافران می توانند با شنا در دریاچه از بازدید خود نهایت لذت را ببرند.