باکو، پایتخت زیبای آذربایجان

سلام دوستان به توتیا سفر خوش آمدید در این مطلب با معرفی شهر زیبای باکو و مکان های دیدنی آن در خدمت شما هستیم.

شهر باکو پایتخت و بزرگترین شهر کشور آذربایجان وهمچنین بزرگترین شهر کنار دریاچه خزر می باشد از لحاظ موقعیت مکانی این شهر ۲۸ متر پایین تر از سطح دریا قرار دارد که باعث شده این شهر کم ارتفاع ترین پایتخت و بزرگ ترین شهر کم ارتفاع جهان باشد. باکو در قسمت جنوبی ساحل آبشرون قرار دارد. در اوایل سال ۲۰۰۹ جمعیت شهر باکو بالای ۲ میلیون نفر تخمین زده شد.و به طور رسمی حدود ۲۵ درصد جمعیت کشور در بخش کلان شهر آن زندگی میکنند که البته باکو تنها کلان شهر آذربایجان است.

شهر قدیمی باکو به همراه کاخ شیروان شاه و قلعه دختر درسال ۲۰۰۰ در سایت میراث جهانی یونسکو ثبت شده اند به گفته یک مجله معتبر باکو یکی از ۱۰ شهر برتر و مورد ترجیح شهری شبانه است.این شهرمرکز علمی، فرهنگی، وصنعتی آذربایجان می باشد.

در سال های اخیر باکو یک محل مهم برای اتفاقات بین المللی شده است. این شهر میزبان ۵۷ امین سال مسابقات موزیک یورو ویژن در سال ۲۰۱۲، بازی های اروپایی ۲۰۱۵ ، چهارمین دوره مسابقات کشورهای اسلامی،بازی فینال لیگ اروپا در لیگ ۲۰۱۸-۲۰۱۹ و … بوده است.

اطلاعاتی در مورد چند مکان دیدنی در این شهر زیبا

مرکز حیدر علییف Heydər Əliyev Mərkəzi

مرکز حیدر علییف یک مجتمع ساختمانی به وسعت ۵۷۵۰۰ متر مربع می باشد که توسط یک مهندس عراقی – انگلیسی خانم زاها حدید طراحی شده و به خاطر طراحی خاصش معروف می باشد. نام این بنا از حیدر علییف اولین دبیر(وزیر) آذربایجان سابق از سال ۱۹۶۹ تا ۱۹۹۲ و همچنین رئیس جمهور آذربایجان از اکتبر ۱۹۹۳ تا اکتبر ۲۰۰۳ گرفته شده است. این مجتمع دارای یک سالن کنفرانس، یک گالری هنری و یک موزه می باشد.

این بنا که اکنون شهرت جهانی پیدا کرده به خاطر معماری مدرن و پیشرفته اش بعنوان نماد شهر باکو شناخته میشود.در سال ۲۰۱۴ این بنا جایزه ی بهترین طراحی سال را از آن خود کرد و به این ترتیب زاها حدید به اولین زنی تبدیل شد که این جایزه را از آن خود کرد.

شهر قدیمی İçərişəhər

به طور گسترده ای پذیرفته شده است که شهر قدیمی ، از جمله قلعه دختر آن ، حداقل به قرن دوازدهم میلادی برمی گردد ، در حالی که برخی از محققان ادعا می کنند که ساخت و سازآن به قرن ۷ باز می گردد.

در این دوره قرون وسطایی باکو ، بناهایی از جمله مناره سینگگ گالا (قرن یازده) دیوارها و برجهای قلعه (سده های یازده تا دوازده) ، قلعه دختر، حمام حاجی گجی (قرن پانزده) ، کاخ شیروانشاه (سده های پانزدهم و شانزدهم) ، کاروانسرای بخارا و حمام گاسیمبی (قرن شانزدهم) ساخته شدند.

در سال ۱۸۰۶ ، هنگامی که باکو در زمان جنگ روسیه و ایران توسط امپراطوری روسیه اشغال شد ، ۵۰۰ خانوار و ۷۰۷ مغازه وجود داشت ، و جمعیت در آن در شهر قدیم (در آن زمان تنها محله باکو) ۷۰۰۰ نفر بود. بین سالهای ۱۸۰۷ و ۱۸۱۱ ، دیوارهای شهر تعمیر شدند و استحکامات گسترش یافت. این شهر دارای دو دروازه: دروازه های سلیان و دروازه های شمخا بود. این شهر توسط ده ها توپ تنظیم شده بر روی دیوارها محافظت می شد.

بعد از مدتی بندر برای تجارت دوباره افتتاح شد و در سال ۱۸۰۹ یک اداره گمرک تأسیس شد در این دوره بود که باکو شروع به گسترش از فراتر از دیوارهای شهر کرد و محلات جدیدی پدید آمد ومورد استفاده قرار گرفت. بازیگر باکوایی با اشاره به اوایل حکومت روسیه در خاطرات خود نوشت.

باکو به دو بخش ایچری شهر وبایر شهر تقسیم شده است. بخش اصلی شهر قدیمی بود. کسانی که در داخل شهر زندگی می کردند بومی باکو محسوب می شدند. آنها به همه چیز نزدیکی داشتند: بازار ، کارگاه های صنعتگران و مساجد. حتی یک کلیسا در آنجا وجود داشت ، و همچنین یک پادگان نظامی در زمان اشغال روسیه در آنجا ساخته شده. ساکنانی که در داخل دیوارها زندگی می کردند ، خود را برتر از افراد خارج می دانستند و غالباً از آنها به عنوان “افراد پابرهنه شهر بیرونی” یاد می کردند.

با ورود روس ها بعد از جنگ ایران و روسیه ، نمای معماری سنتی شهر قدیمی تغییر کرد. بسیاری از ساختمان های اروپایی در طول قرن ۱۹ و اوایل قرن ۲۰ ساخته شده اند و از سبک هایی مانند باروک و گوتیک استفاده شده اند.

در سال ۱۸۶۵ بخشی از دیوارهای شهرکه مشرف به دریا بود تخریب شد و سنگها در ساختمان شهر بیرونی فروخته و مورد استفاده قرار گرفت. پول حاصل از این فروش (۴۴۰۰۰ روبل) به ساخت بلوار باکو رفت.

در این دوره دو دروازه دیگر باز شد که یکی از آنها معروف دروازه تقیف (۱۸۷۷) است. باز شدن دروازه ها و گذرگاه های جدید به خوبی در دوره شوروی ادامه یافت.

برج تلویزیون آذربایجان televizya qullesi

برج تلویزیون باکو، ساخته شده در سال ۱۹۹۶ ، یک برج مخابراتی بتونی ایستاده در باکو ، جمهوری آذربایجان است. این برج با ارتفاع ۳۱۰ متر بلندترین سازه در جمهوری آذربایجان و بلندترین ساختمان بتن آرمه در قفقاز است.

برج تلویزیون براساس تصمیم شورای وزیران اتحاد جماهیر شوروی پس از دستور وزارت ارتباطات موسسه دولتی آذربایجان وزارت ارتباطات اتحاد جماهیر شوروی طراحی شد. کار ساخت و ساز در سال ۱۹۷۹ آغاز شد و طبق برنامه ساخت پروژه باید در سال ۱۹۸۵ به پایان می رسید. پس از بازگشت حیدر علی اف به قدرت در سال ۱۹۹۳ ، ساخت برج ادامه یافت و در سال ۱۹۹۶ با مشارکت وی ، مراسم افتتاح رسمی این مجتمع انجام شد.

یک رستوران چرخان در طبقه ۶۲ (۱۷۵ متر) برج تلویزیون آذربایجان در سال ۲۰۰۸ افتتاح شد.

گاهی اوقات ، نورپردازی برج تلویزیون باکو به ترتیب خاص و منحصر به فردی برای رویدادهای خاص تغییر می یابد.مثلا بخش های مختلف این برج مانند پرچم آذربایجان به رنگ های آبی ، قرمز و سبز روشن می شوند تا به جشن های ملی بپردازند. این برج همچنین از سال ۲۰۰۴ تاکنون دارای انواع نورپردازی ویژه برای سال نو است.

مترو باکو Bakı metropoliteni

مترو باکو یک سیستم ترانزیت سریع در خدمت باکو ، پایتخت آذربایجان است. این مترو برای اولین بار در ۶ نوامبر ۱۹۶۷ در زمان اتحاد جماهیر شوروی افتتاح شد ، دارای ویژگی های معمول سیستم های شوروی سابق ، از جمله ایستگاه های مرکزی بسیار عمیق و تزئینات نفیس است که نقوش ملی سنتی آذربایجان را با ایدئولوژی شوروی می آمیزد. در حال حاضر این سیستم ۳۶٫۶۳ کیلومتر مسیر دو جهته دارد ، که از سه خط ساخته شده و از ۲۵ ایستگاه تشکیل شده است. این مترو اولین متروی ساخته شده در آذربایجان و پنجمین مترو ساخته شده در اتحاد جماهیر شوروی بود. در سال ۲۰۱۵ ، این وسیله نقلیه ۲۲۲ میلیون مسافر را حمل کرد ، که میانگین سفرروزانه تقریباً ۶۰۸٫۲۰۰ را شامل می شد.

قلعه دختر Qız qalası

قلعه دختر یک بنای تاریخی قرن دوازدهم در شهر قدیمی ، باکو، جمهوری آذربایجان است. به همراه کاخ شیروانشاه ، متعلق به قرن پانزدهم ، گروهی از آثار تاریخی را تشکیل می دهد که در سال ۲۰۰۱ تحت فهرست میراث جهانی یونسکو به عنوان آثار فرهنگی ، طبقه سوم قرار گرفت. این یکی از برجسته ترین نمادهای ملی آذربایجان است ، و به همین دلیل در اسکناس های ارز آذربایجانی و سرفصل های رسمی به نمایش گذاشته می شود.

قلعه دختر موزه ای را در خود جای داده است که داستان سیر تحول تاریخی شهر باکو را نشان می دهد. این موزه همچنین دارای یک فروشگاه هدیه است.

برج پوشیده از اسرار و افسانه هایی است که ریشه در تاریخ و فرهنگ آذربایجان دارد. در واقع ، برخی از حماسه ها به سوژه ای برای سناریو باله ها و نمایش های تئاتر تبدیل شدند. (نمایش باله) قلعه دختر یک نمایش در سطح جهانی آذربایجانی است که در سال ۱۹۴۰ توسط افراسیاب بدلبیلی ساخته شد و بازسازی باله در سال ۱۹۹۹ انجام شد.

کاروانسرای شکی Sheki Caravanserai

توسعه سریع تجارت در قرون وسطی اهمیت کاروانسراهای موجود در آن زمان را در قلمرو آذربایجان افزایش داده و این باعث شد که ساخت آنها به سرعت افزایش یابد. بطور کلی کاروانسراها به شکل قلعه هایی با یک دروازه ساخته شده بودند که بسته شدن آنها باعث می شود که در هنگام حوادث خطرناک غیرقابل نفوذ باشند.

مجموعه تاریخی “کاروانسرای” در شکی دو کاروانسرای باشکوه است که به روزگار کنونی رسیده و به طور سنتی کاروانسرای “یوخاری” و “اشاقی” نامیده شده است که به معنی کاروانسرای “بالا” و “پایین” در ترجمه از آذربایجانی به فارسی است. ساخت این کاروانسراها متعلق به سده های ۱۸ تا ۱۹ میلادی است.

کاروانسرا پایین
کاروانسرای “پایین” دارای یک شکل مستطیلی است که دارای یک حیاط داخلی بزرگ بوده و در مرکز آن یک استخر قرار دارد. مساحت کاروانسرا ۸۰۰۰ متر مربع و ابعاد آن ۵۵ در ۸۵ متر است. در کاروانسرای پایینی ۲۴۲ اتاق وجود دارد. در هر اتاق یک دریچه وجود داشت که با یک نردبان به طبقه همکف وصل شده بود و برای بازرگانان بسیار راحت بود که ایمنی محصولات خود را کنترل کنند.

از سال ۱۹۸۸ کاروانسرای پایین به عنوان یک مجموعه هتل برای گردشگران ، میهمانان شهر و ساکنان محلی استفاده می شود. رستوران غذاهای ملی با ۱۰۰ مکان در این مجموعه وجود دارد همچنین در هتل سوئیت های لوکس مطابق با استانداردهای بین المللی وجود دارد.

کاروانسرای بالا
کاروانسرای “بالا” در جای پیچیده تری واقع شده است (رودخانه زودگذر گورجان در نزدیکی کاروانسرا جریان دارد) و به شکل ذوزنقه است. مساحت کل ساختمان ۶۰۰۰ متر مربع است. قسمت جلوی ساختمان مشرف به خیابان دارای ۱۴ متر ارتفاع است اما قسمت داخلی آن ۸ متر است. در قسمت فوقانی کاروانسرا حدود ۳۰۰ اتاق و انبار کالا وجود دارد. بر خلاف کاروانسراهای پایین ، کاروانسرای بالا به عنوان هتل استفاده نمی شود. این قسمت گردشگران را به عنوان یک اثر تاریخی و معماری و گشت و گذار محلی جذب می کند.

کاخ خوشبختی Səadət Sarayı

کاخ خوشبختی با نام کنونی کاخ ثبت ازدواج و نام قبلی کاخ مختاروف، یک بنای تاریخی در مرکز باکو ، جمهوری آذربایجان است که در اوایل قرن بیستم به سبک نئو-گوتیک ساخته شده است.

این ساختمان توسط یک بارون نفت آذربایجان مرتضی مختاروف برای همسرش لیزا خانم توگانووا ساخته شده است.

مختاروف اغلب همسرش لیزا توگانوا ،دختر ژنرال توگانوف روس را به سفرهای گران قیمت اروپا می برد. در طی یکی از سفرهایشان به فرانسه ،با یک ساختمان زیبا در فرانسه روبرو شدند. لیزا با حیرت از معماری بنا گفت: “چقدرساکنین این ساختمان خوشحال اند” مختاروف پاسخی نداد ، اما هنگام بازگشت به باکو ، وی به مردم خود سفارش داد که به فرانسه برای خرید طرح این ساختمان بروند. یک نسخه دقیق از ساختمان در طی نه ماه در مرکز باکو ساخته شد. مختاروف پس از اتمام آن در سال ۱۹۱۲ ، همسرش را در کالسکه به آنجا برد و به او گفت که اینجا محل اقامت جدید اوست و لیزا را شگفت زده کرد.

این زوج تا ۲۸ آوریل ۱۹۲۰ ، زمانی که بلشویک ها آذربایجان را اشغال کردند ، در کاخ زندگی می کردند. به محض ورود به ساختمان ، مختاروف به سه افسر روسی تیراندازی کرد و پس از آن خودکشی کرد.در سال ۱۹۲۲ ، مقامات اتحاد جماهیر شوروی اجازه دادند که این ساختمان توسط سازمان تازه تاسیس زنان ، یعنی باشگاه علی بایاموف ، که علاوه بر فعالیت های فرهنگی و اوقات فراغت ، انواع مهارت های شغلی و آموزش را به زنان ارائه می داد ، مورد استفاده قرار گیرد. پس از آن بعنوان موزه شیروانشاه فعالیت کرد. در زمان جمهوری آذربایجان سابق، این کاخ به عنوان کاخ ثبت ازدواج عمل می کرد. در ۲ آگوست ۲۰۰۱ ، با قطعنامه ای که توسط کابینه وزیران آذربایجان صادر شد ، این ساختمان به عنوان املاک و مستغلات با اهمیت تاریخی و دولتی ذکر شده و قرار بود به عنوان یک بنای فرهنگ آذربایجان از آن محافظت شود.همچنین یک خیابان در سمت راست این ساختمان قرار دارد ، که مرتضی مختاروف نام گزاری شده است.

برج های شعله Alov qüllələri

برج های شعله باکو مدرنترین معماری ساختمانی باکو با طرح شعله آتش هستند برج ها یی که ۳۵۰ مییلون دلار هزینه برای توسعه گردشگری دربرداشته اند و ۶ سال زمان از سال ۲۰۱۳ برای ساخت آن صرف شده است دلیل نام گذاری برج های شعله به طراحی شان که شبیه شعله های آتش است باز میگردد ودر پس زمینه این انتخاب کوه ها و تپه های آتشین آذربایجان میباشد که برای سالیان مدیدی از کوه ها و تپه ها آتش زبانه میزد.

این برج های عظیم در سه مدل اقتصادی طراحی شده اند یکی از برج ها تجاری و دیگری مسکونی و سومین برج مخصوص مسافران یعنی هتل است که درمجموع سه برج مساحتی بالغ بر ۲۴۵ هزار متردارد وارتفاع برج ها از ۱۴۰الی۱۹۰ متر است. برای اطلاعات بیشتر کلیک کنید.